Magánszolgáltatókkal is szerződhetne az egészségpénztár egy kiszivárgott törvényjavaslat szerint
Az új egészségügyi salátatörvény-javaslat lehetővé tenné, hogy az egészségpénztár magánszolgáltatókkal szerződjön abban az esetben, ha a közszolgáltató kapacitáshiánya miatt nem tudja megfelelő színvonalon ellátni az adott feladatot – írja a Népszava online egy, a lap birtokába került tervezet nyomán.

A lap szerint ez a módosítás „szélesre tárja a tőkebefektetők hozzáférési lehetőségét a közpénzekhez”, mivel az ÁNTSZ két évvel ezelőtti vizsgálatának eredményei szerint a betegek több mint fele olyan intézménybe kerül, ahol nincsenek meg a szükséges feltételek, míg a kórházak több mint 70 százalékában nincs elegendő szakorvos, szakdolgozó.

Ahogy a cikk is kihangsúlyozza: a szektorsemleges finanszírozási modell bevezetésének gondolata az ágazati szereplőket is megosztja. Míg egyesek szerint a közpénz átcsoportosítása szükségszerűen az állami ellátás további „legatyásodását” vonná maga után, más szakértők szerint nincs kivetnivaló abban, hogy egy közellátott beteg „európai színvonalon és körülmények között gyógyulhat”. A Népszava írása azonban hozzáteszi: egy hasonló átcsoportosítás további ösztönzést kínálhat arra, hogy a kórházi orvosok által létrehozott magánrendelők „a finanszírozást átjátsszák saját klinikáikhoz”.

A Népszava teljes cikke az alábbi linken olvasható.

Forrás: MOSZ Info
Kelt: 2018-10-30