Policy Agenda: 2010 óta folyamatosan nőnek a lakossági gyógyszerkiadások

Habár a 2011-es Széll Kálmán terv az állami gyógyszerkiadások 100 milliárdos lefaragását irányozta elő, az állami támogatások mértéke csak minimálisan csökkent, míg a lakossági gyógyszerkiadások érzékelhetően nőttek – írja a 24.hu a Policy Agenda elemzése alapján.

Annak ellenére, hogy 2011-ben jelentős forráskivonást hirdetett meg a kormány, valójában nem csökkentette a gyógyszerkassza kiadási oldalát a Széll Kálmán-tervben meghirdetett mértékben. Olyannyira nem, hogy 2017-ben már 340 milliárd forintba került a járóbetegek gyógyszertámogatása. Ez az összeg 2008-hoz képet 22 milliárd forinttal magasabb, míg a 2011-es referencia évhez képest igazából minimálisan, 5 százalékkal alacsonyabb csak – írja a 24.hu a Policy Agenda elemzőcég kutatása alapján.,

Ezzel párhuzamosan azonban a lakossági gyógyszerkiadások 2011 és 2017 között tíz százalékkal nőttek a támogatott gyógyszerpiacon. A hírportál cikke szerint a lakossági terhek növekedése részben annak számlájára írható, hogy míg a másik három visegrádi országban (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) a vonatkozó időszakban 77,1 százalékra nőtt az állami kiadások aránya az összes egészségügyi kiadáson belül, addig hazánkban 66,8 százalékra mérséklődött az állami szerepvállalás mértéke.

Az elemzés szerint az állami szerepvállalás visszaszorulása azzal járhat, hogy „a tehetősebbek gyógyulási esélyei nőnek azok kárára, akik nem képesek kilépni a nem támogatott piacra”. A 24.hu teljes cikke itt, a Policy Agenda eredeti elemzése pedig ezen a címen olvasható.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2018-10-24