NEAK: Nem kell fizetniük a rendezetlen jogviszonnyal rendelkezőknek az ellátásért
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerint hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért. Az alapkezelő azok esetében javasol változtatást, akik a Magyarországon kiadott EU-kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást.

A szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a Népszava cikkére reagált, miszerint a kormányzat egy új jogszabály-javaslattal az elmaradt járulék helyett a kezelés díját szedné be azoktól, akiknek rendezetlen volt a biztosítási jogviszonyuk, amikor orvoshoz fordultak. A NEAK úgy fogalmazott, a cikk téves és félrevezető, valamint minden indok nélkül riogatja az ellátásra szoruló betegeket.

Nem készült jogszabály-módosító javaslat arra vonatkozóan, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásért – emelték ki. A NEAK hangsúlyozta, hogy továbbra is térítésmentes az ellátás azoknak a biztosítottaknak, akik érvényes taj-számmal magyar közfinanszírozott szolgáltatónál veszik azt igénybe.

A közlemény szerint a szervezet által javasolt jogszabálytervezet azokra a más ország biztosítási rendszeréhez tartozó, korábban magyar biztosítottakra vonatkozóan tartalmaz pontosító rendelkezést, akik a Magyarországon kiadott EU-kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást. Nekik fizetniük kellene ezért – tették hozzá. Ezt a kormány által még nem tárgyalt és nem elfogadott előterjesztést az uniós rendelkezések betartása érdekében javasolták – pontosított a NEAK.

A Népszava cikke szerint a módosító javaslatban az áll, hogy „aki egészségügyi szolgáltatást jogalap nélkül vett igénybe, az az egészségbiztosító tudomására jutásától öt éven belül kötelezhető annak megtérítésére.” Ez a lap szerint körülbelül 400 ezer jelenleg rendezetlen egészségbiztosítási státuszú beteget érinthet, a térítés összege pedig egy átlagos kórházi kezelés esetén 195 ezer forint lehet. A lapnak nyilatkozó közgazdász szerint a módosítás elfogadása a szolidaritási elvű társadalombiztosítás felbomlásához vezetne.

Forrás: MTI/Népszava
Kelt: 2018-10-25