Megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a közkórházakban

Minden költségtérítéses szolgáltatást megszüntetne a kórházakban az Emberi Erőforrások Minisztériuma – írja az a Népszava értesülései alapján. A Népszava értelmezése szerint a tervezett módosítás az olyan jelenleg elérhető fizetős szolgáltatásokat is érintené, mint a leletmásolás vagy az egyágyas kórtermek bérlése.

Bevételeik 5-10 százalékától is eleshetnek a kórházak annak a módosításnak a bevezetése esetén, amely megszüntetné a költségtérítéses szolgáltatások nyújtásának lehetőségét a közfinanszírozású kórházakban – írja az Index.hu. A Népszava egy, a birtokába került jogszabály-tervezetet idéz, amelyben a következő megfogalmazás szerepel: „közfinanszírozott kapacitások igénybevételével nem nyújtható nem közfinanszírozott ellátás”. kórtermek bérlése.

Habár első olvasatra a javaslat vélhető célja annak a gyakorlatnak a megszüntetése, hogy a magánrendelőben praktizáló orvosok a közkórházi kapacitások felhasználásával végezhessenek el költséges beavatkozásokat, a Népszava értelmezése szerint a módosítás minden más, jelenleg fizetős szolgáltatást is érintene, így az egyágyas szobákat, a leletmásolást vagy azokat a testsúlycsökkentő műtéteket, amelyeknél a kórház orvosa bérli saját intézménye műtőjét. Az Index cikke idézi Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter a Magyar Hírlapnak tett, hasonló irányba mutató nyilatkozatát, miszerint: kórtermek bérlése.

„A kormány álláspontja világos: az egészségügy nem üzlet. Mi ellenezzük a fizetős egészségügyi ellátás beemelését a közegészségügybe. Mi nem többszintű, hanem egységes állami ellátási rendszerben gondolkodunk, ahol a közegészségügy keretein belül mindenki számára biztosított minden típusú ellátás díjmentesen. Ezért a kormány nem szűkíteni, hanem bővíteni akarja az ingyenesen elérhető ellátások körét.”

A magán- és a közegészségügyi ellátás jogi különválasztása régóta szerepel az egészségügyi kormányzat prioritásai között, erről szóló korábbi írásunkat ezen a címen találja.

Forrás: Index.hu/Népszava online
Kelt: 2018-10-19