65 év felettiek váltják ki a támogatott gyógyszerek felét

A támogatott gyógyszerek felét a 65 év felettiek váltották ki a gyógyszertárakban tavaly, ez több mint 78 millió orvosi vény – írja a Világgazdaság online Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkárának közlése nyomán.

A társadalombiztosító tavaly 149,3 milliárd forinttal járult hozzá az idősek gyógyszereihez, a betegeknek pedig a vényköteles gyógyszereikért csaknem 63 milliárd forintot kellett fizetniük a patikákban. Az összes támogatott gyógyszer bruttó fogyasztói ára több mint 477,3 milliárd forint volt a Központ Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ez tízmilliárd forintos növekedés egy év alatt. A vényköteles patikaszerekért 2017-ben 124 milliárd forintot fizettek a betegek, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatása 352,7 milliárd forint volt, ez a készítmények árának több mint 71 százalékát tette ki – írja a vg.hu a KSH adataira hivatkozva.

A lap hozzáteszi: az Emmi adatai szerint a 65–69 év közöttiek gyógyszereit a NEAK 44,8 milliárd forinttal támogatta, a betegeknek ebben a korcsoportban a támogatott gyógyszereikért 16,5 milliárd forintot kellett ténylegesen fizetniük, a 75 év felettieknél ez az összeg megduplázódik. A tárca szerint a 75 évesnél idősebbek valamivel több, mint 38 millió receptet váltottak ki tavaly.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2018-10-18