A kormány segítségét kérik a kórházi beszállítók

Három, kórházi beszállítókat képviselő szakmai szervezet - az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és a Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA), az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) - Varga Mihály pénzügy- és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez írt levélben kérte a kormány segítségét a kórházak késedelmes fizetései miatt. A kórházak adósságállománya 46 milliárd forintnál jár – írja a napi.hu.

A beszállítók levele szerint az érintett cégek hiába teljesítik szerződéses kötelezettségeiket, a kifizetések a törvényben előírt 30 nap helyett gyakran fél év elteltével sem érkeznek meg.

A napi.hu cikke emlékeztet: a Magyar Államkincstár adatai szerint a fekvőbeteg intézmények lejárt adóssága szeptember 30-án 46 milliárd forintot tett ki, azonban a jelenlegi növekedési ütem mellett az év végére elérheti az 55-60 milliárd forintot is.

A beszállítók nehézségeit tovább növeli, hogy az elmaradt kifizetéseket a tendereztetés miatt nem tudják áremelés formájában érvényesíteni, amit az is tükröz, hogy a KSH adatai szerint az elmúlt öt évben az orvostechnikai eszközök inflációja évi 1 százalék alatt maradt.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2018-10-16