Magyarországon is forgalomba kerülhet a Richter új gyógyszere

Befogadta a társadalombiztosítás (tb) által támogatott törzskönyvezett gyógyszerek körébe a Richter originális antipszichotikum-készítményét, a cariprazine-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma – írja a Világgazdaság online egy, a Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosításra hivatkozva.

A Közlönyben megjelentek szerint a skizofrénia gyógyszeres kezelésekor választható cariprazine úgynevezett második vonalban alkalmazható gyógyszer lesz: akkor lehet felírni, ha az elsődlegesen javallott első és második generációs termékek hathetes kúra után sem fejtenek ki megfelelő hatást.

A Richter gyógyszerét akkor választhatják az orvosok, ha a betegeknél a skizofrénia negatív tünetei – többek közt az érzelmek eltompulása, bizalmatlanság, eltávolodás a külvilágtól – jelentkeznek – írja a vg.hu.

A lap szerint a fenti okokból a hazai forgalmazásból nem várható olyan jelentős árbevételi többlet, ami hatással lehetne a Richter árfolyamára. A vg.hu hozzáteszi: a capiprazine négy évtizede az első olyan gyógyszer, amelynek fejlesztése és gyártása is Magyarországon folyt. A készítménnyel kapcsolatos kísérletek 2005-ben kezdődtek, először az Egyesült Államokban került piacra Vraylar néven, 2016-ban.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2018-10-15