Újra kapható a bárányhimlő elleni vakcina

Rövid készlethiány után ismét elérhető a patikákban a Varilrix – írja a Pénzcentrum a gyártó tájékoztatása alapján.

A megnövekedett kereslet miatt kialakult, átmeneti készlethiányt követően szeptembertől ismét elérhető a gyógyszertárakban a bárányhimlő elleni Varilrix védőoltás a magyarországi GlaxoSmithKline Kft. (GSK) forgalmazásában – írja a Pénzcentrum.

A bárányhimlő elleni oltás a jövőre Magyarországon is az életkorhoz kötött kötelező védőoltások közé kerül, ám azok a kisgyerekek, akik eddig az időpontig betöltik a 18 hónapos kort, várhatóan kimaradnak az államilag finanszírozott védőoltási programból.

„A védőoltással magas hatékonysággal megelőzhető ez a kellemetlen fertőzés, amely egyes esetekben veszélyessé is válhat. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlását követve világszerte egyre több országban vezetik be a vakcinát az állami védőoltási programokba. Magáért beszél, hogy az oltó országokban átlagosan 88%-kal csökkent a bárányhimlős megbetegedések száma, illetve a szövődményes és a kórházi ápolást igénylő esetek száma is látványosan visszaesett” – hangsúlyozta a prevenció fontosságát Koncz Ágnes, a GSK orvosigazgatója.

Forrás: Pénzcentrum
Kelt: 2018-10-03