Négy patikát záratott be az OGYÉI

A hatósági vizsgálat szerint az értintett gyógyszertárak vény nélkül adtak ki a betegek számára fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, antibiotikumokat, szteroid gyulladáscsökkentő injekciókat, illetve altatókat.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) számára elsődleges a betegek biztonsága, ezért folyamatosan vizsgálja a hazai gyógyszertárak szabályos működését. E vizsgálat eredményeként a hatóság most négy olyan gyógyszertár működési engedélyét vonta vissza, amelyek súlyosan megsértették a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat – írja megújult honlapján az OGYÉI.

Az OGYÉI tisztigyógyszerészei a csengeri Patika Csenger, a porcsalmai Patika Porcsalma, a rozsályi Erdőhát Gyógyszertár, és a debreceni Sas Patika tevékenységét ellenőrizve azt tapasztalták, hogy a gyógyszerészek nagy mennyiségben vény nélkül adtak ki a betegek számára fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, antibiotikumokat, szteroid gyulladáscsökkentő injekciókat, illetve altatókat.

A vizsgálatok szerint a négy értintett patika összesen 20 ezer receptköteles gyógyszert adott ki vény nélkül, amiért a működési engedély megvonása mellett közel 21 millió forintos bírságot szabtak ki rájuk.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Porcsalmán és Rozsályon nincs másik patika, ezért a porcsalmaiak a 3,5 kilométerre lévő Tyukodon, míg a rozsályi lakosok a 15 kilométerre lévő Jánkmajtison tudják legközelebb kiváltani gyógyszereiket. „Az OGYÉI az engedélyek visszavonásával egyidőben tájékoztatta a gyógyszertárak nélkül maradt Porcsalma és Rozsály települések polgármestereit a határozat tartalmáról, egyúttal jelezte, partner abban, hogy mielőbb megoldást találjanak arra, hogy a település lakosai a korábban megszokott közelségben tudjanak gyógyszerhez jutni” – teszi hozzá az OGYÉI közleménye.

Forrás: OGYÉI
Kelt: 2018-10-03