Több jelölt nem vállalta az OGYÉI vezetését

A szakmai hírportálok az OGYÉI körül kialakult helyzetet értelmező cikkeikben megemlítik: már legalább öt jelölt kapott felkérést a gyógyszerhatóság főigazgatói székébe, de egyikük sem vállalta a megbízást.

A PharmaOnline cikke szerint többek között a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának egyik professzora, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke és a Semmelweis Egyetem tudományos rektor-helyettese kaptak felkérést az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatói pozíciójára, de egyikük sem vállalta. A portál szerint egy további, nemzetközi gyógyszercégtől érkezett jelölttel majdnem megszületett a megállapodás még júniusban, de végül Kásler Miklós miniszter visszakozott.

A lap szerint az intézményt jelenleg vezető öttagú tanácsadó testületet a miniszter „hirtelen felindulásában” nevezte ki, a két nem szakmai alapon kinevezett tag, „Habony Árpád egykori állítólagos titkára, s a szombathelyi ügyvéd” pedig egyelőre érthetetlen, de vélhetőleg üzleti szempontok alapján kerülhetett a grémiumba.

A több kör után is sikertelen vezetőkeresés tényét a MedicalOnline elemzése is megerősíti, amely szerint a folyamatos átszervezések miatt egyre kevesebb a hadra fogható szakember az egészségügyi államigazgatásban, ami végső soron a humán szupertárcának megálmodott Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) átfogó reformját is kikényszerítheti. Az Emmi hosszú közleményben reagált a cikkre, amelyben annak több állítását tételesen cáfolják. A minisztérium többek között azt írta:

„Nem felel meg a valóságnak az, hogy Kásler Miklós miniszter nem tudott megfelelő vezetőt találni az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) élére, és az államtitkár megkerülésével nevezett ki egy ötfős irányítótestületet.”

Forrás: PharmaOnline, MedicalOnline
Kelt: 2018-10-01