Transzlációs medicina központ lett a Heim Pál gyermekkórház

Transzlációs medicina központtá vált a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet; az erről szóló megállapodást kedden írták alá az intézmény és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) képviselői.

Hegyi Péter, a PTE Transzlációs Medicina Központ igazgatója elmondta, a transzlációs medicina – amely az alap- és klinikai kutatási eredmények mihamarabbi visszajuttatását jelenti a betegellátásba – a 21. századi orvostudománynak egy komoly alappilléreként indult el Nyugat-Európában. A PTE-n 2016-ban nyílt meg Közép- és Kelet-Európa első ilyen központja, a célkitűzés pedig az, hogy Magyarország egyetemein és vezető kórházaiban ez a szemlélet is meghonosodjon – tette hozzá.

Miseta Attila, a PTE rektora arról beszélt, hogy az egyedi betegellátási, oktatási és tudományos modul révén az első betegcsoportban – a heveny hasnyálmirigy-gyulladásos betegeknél – csökkent a bentfekvés ideje, felére csökkent az antibiotikum-használat, harmadára csökkent a halálozás, és ezeknek köszönhetően negyedével csökkent az ellátás költsége.

Párniczky Andrea, a gyermekgyógyászati transzlációs központ vezetője elmondta, a cisztás fibrózis lesz az a betegség, amelyben a központ megkezdi munkáját.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-10-02