Eurostat: A magyarok negyede szív- és érrendszeri betegségben hal meg

Szinte pontosan a negyedét teszik ki az összes magyarországi halálesetnek azok, amelyeket valamilyen szív- és érrendszeri betegség okozott – írja a hvg.hu az Eurostat adatai alapján. A lap szerint évente 33 ezren halnak meg Magyarországon valamilyen szívproblémában.

A magyar adat annak fényében igazán érdekes, hogy több mint duplája az EU-átlagnak: az EU egészében 12 százalékos a fenti arány. A hvg.hu hozzáteszi: Szlovákiában még rosszabb a helyzet, ott a halálesetek 27 százaléka köthető valamilyen szív- és érrendszeri betegséghez, míg Litvániában 38, Lettországban pedig 29 százalék. A legalacsonyabb, 6 százalékos arányt Hollandiában és Franciaországban mérte az Eurostat. A lap emlékeztet: habár az Eurostat mostani felmérése nem tér ki az okokra, egy korábbi Eurostat anyag szerint Magyarországon a 75 évnél rövidebb ideig élők 41 százaléka olyan betegségbe hal bele, amely az orvostudomány mai állása szerint gyógyítható lenne.

Emmi: Dolgoznak a megelőzésen

A vasárnapi szív világnapja alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták: már tart a nemzeti népegészségügyi program megalkotása, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének és kezelésének főbb szakmai irányait is tartalmazza majd.

A közlemény a kormány kiemelt céljának nevezte, hogy a lakosság egészségi állapota, életminősége javuljon, várható élettartama növekedjen, a népbetegségek okozta halálozások száma pedig csökkenjen. A szív- és érrendszeri megbetegedések a világon évente 17,7 millió életet követelnek, ez a teljes halálozás körülbelül 31 százalékát teszi ki, Magyarországon is ez a betegség tekinthető a leggyakoribb haláloknak. A betegségek jelentős része megelőzhető az egészséges életmóddal – helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással, illetve a káros szenvedélyek elhagyásával – és a rendszeres szűrővizsgálatokkal – fűzték hozzá.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2018-09-29