Újra kapható a meningococcus B elleni vakcina

Egy éve hiánycikknek számított, a gyártó GlaxoSmithKline közleménye alapján azonban újra elérhető a védőoltás, és az év végéig biztosan elegendőek a készletek – írja a regionális hírportál.

A GlaxoSmithKline (GSK) Kft. közleménye alapján év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A cég által gyártott és forgalmazott vakcina már csecsemőkorban, két hónapos kortól adható. Iglódi-Csató Judit, a cég kommunikációs igazgatója szerint az év hátralévő részében zavartalan lesz az ellátás a vakcinából, a jelentős, már beérkezett készlet mellett újabb szállítmányok is érkeznek majd hazánkba. Várakozásaik szerint ezek kielégítik majd a megnövekedett hazai keresletet – írja a beol.hu beol.hu az MTI-re hivatkozva.

A Békés megyei hírportál megjegyzi, hogy másfél évvel ezelőtt egy 18 éves budapesti gimnazista halt meg fertőző agyhártyagyulladásban, egy másik 20 éves fiatal életéért pedig napokig küzdöttek, majd Borsodban és Hevesen halt meg egy 22 és egy 6 hónapos csecsemő, vélhetően agyhártyagyulladásban.

A cikk idézi dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed csecsemő- és gyermekgyógyász főorvost, a Gyulai Egészséges Városért Közalapítvány Kuratórium elnöke, akinek elmondása szerint hazánkban évente 40-50 meningococcus fertőzés fordul elő, ezek körülbelül kétharmada „B” típusú.

„A betegek közel 30 százaléka egyéves kor alatti csecsemő. A másik halmozódás serdülőkorban, illetve fiatal felnőttkorban figyelhető meg 15–24 év között, ekkor a fertőzés újra emelkedik. Az érintettek zárt közösségekben vannak, kevésbé ügyelnek a higiénés viszonyokra, például a kollégiumokban, a diszkókban vagy az egyes fesztiválokon. A dohányzás is sérülékenyebbé teszi a nyálkahártyát, sokan ilyenkor közös pohárból isznak és a csókolózás is segíti a kórokozó terjedését” – mondta el a főorvos a beol.hu-nak.

Forrás: beol.hu
Kelt: 2018-09-27