Népszava: A diagnosztikai ellátást venné vissza az állam
A lap információi szerint a diagnosztikai ellátások újraállamosításáról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei polgári pikniken.

Ahogy a lap megjegyzi: a visszaállamosítás terve hét-nyolc évente rendre előkerül, de mostanáig a kormány mindig elállt a megvalósítástól. A Népszava cikke emlékeztet: hét éve Szócska Miklós, akkori egészségügyért felelős államtitkár is felvetette a korábbi privatizációk felülvizsgálatát, azonban konkrét lépések nem történtek ebben az irányban. A diagnosztika kiszervezése ráadásul hosszú múltra tekint vissza: a művese-kezeléseket már a nyolcvanas évek végétől magáncégek végezték, mivel a szükséges és rendkívül drága technológiát az állami egészségügy nem tudta volna megfizetni.

A lap azt is megemlíti, hogy az elmúlt években csak szigetszerűen került sort egy-egy terület újraállamosítására: 2013-ban például a hatvani kórházban külsős szolgáltató által működtetett radiológiai szolgáltatásokat vette vissza az állam.

„Ma a laborszolgáltatások 10 százalékát, a képalkotó diagnosztikai ellátások 15 százalékát végzik a magáncégek. A legnagyobb hazai laborcég, a Synlab nyár elején nyerte el újabb 4-5 évre jó néhány kórházban a szolgáltatás jogát. Ha a laborszolgáltatásokat államosítanák, mintegy 10 milliárd forint kellene ahhoz, hogy a szükséges műszerparkot beszerezzék” – írja a Népszava, hozzátéve, hogy a teljes CT- és MR-műszerpark visszavétele becslések szerint 25-27 milliárd forintjába kerülne az államnak.

A magánegészségügyi szolgáltatások állami átvételére vonatkozó kormányzati szándékokról, illetve azok különböző értelmezéseiről itt írtunk bővebben.

Forrás: Népszava online
Kelt: 2018-09-19