Végleg kivonják a forgalomból a Calcium-Sandoz pezsgőtablettát

A pezsgőtabletta forgalmazását az OGYÉI már május 18-án felfüggesztette, de miután a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a korábban jelzett minőségi hibát, a hatóság a végleges kivonás mellett döntött – olvasható az OGYÉI honlapján.

A laboratóriumi vizsgálatok elvégzése után beigazolódott, hogy az ásványi alapanyagból készült hatóanyag természetes fém szennyezői közül az egyiknek a mértéke a megengedett határérték felett volt – áll az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján publikált közleményben.

Az OGYÉI a laboratóriumi vizsgálatok eredményeképp 2018. szeptember 10-én a betegek biztonsága érdekében 4 igazoltan minőségi hibás gyártási tételt vont ki végleg a forgalomból. A többi, még a patikáknál található készítményt a gyógyszerügyi hatóság vizsgálja, a gyógyszerészek addig nem adhatják ki azokat a betegek részére, míg az OGYÉI be nem fejezi az ellenőrző méréseket – írják.

Annak ellenére, hogy az elemi szennyező a megengedett határérték felett volt, a betegeknek nincs teendőjük, egészségkárosodástól nem kell tartani, ám az érintett készítmény hosszú távú alkalmazását nem javasolja az OGYÉI, gyógyszerhiánnyal nem kell kalkulálni, számos más jó minőségű calcium készítmény elérhető – közölte honlapján a gyógyszerhatóság.

A szervezet honlapján elérhető a kivonásról szóló határozat teljes szövege is, amely alapján túl sok „elemi szennyező (Pb)”, vagyis ólom volt a pezsgőtablettákban.

Forrás: OGYÉI
Kelt: 2018-09-11