Antidepresszánsok maradványait mutatták ki a Balaton vizében

A Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai évente több alkalommal is vizsgálják a Balaton vizében fellelhető gyógyszerhatóanyagok mennyiségét. A leggyakrabban antidepresszánsok és epilapszia elleni hatóanyagok szerepelnek a mintákban – írja a 24.hu a sonline.hu regionális hírportál cikke alapján.

„Célzottan 137 hatóanyagot vizsgálunk” – mondta a lapnak Pirger Zsolt, a Balatoni Limnológiai Intézet Kísérletes Állattani Osztályának csoportvezetője. – „Ebből a 137-ből gyakorlatilag 68 hatóanyag mindegyik gyűjtőponton előfordul. Ezeket – a különböző biológiai hatások alapján – kilenc hatóanyag csoportba lehet sorolni. A vizsgálatok során a mintákból leggyakrabban az antidepresszáns és epilepszia ellenes hatóanyagokat mutattuk ki” – hangsúlyozta Pirger Zsolt.

„Az ilyenfajta gyógyszerek kémiai szerkezete nagyon stabil és ezért a hatóanyag molekulák nehezen bomlanak el a természetben. A tablettákban alkalmazott hatóanyagtartalom is magasabb, mint az összes többi csoportnál. Ebből adódóan a kiválasztáskor sokkal több kerül ki a szervezetből. De azért is lehet ebből sok a vízben, mert ezeknek a gyógyszereknek széleskörű a felhasználása és a krónikus terápiás alkalmazása is magas Magyarországon” – tette hozzá Pirger Zsolt.

A sonline.hu cikke kiemeli, hogy a tó vizében található hatóanyag-mennyiség az emberi egészségre nem ártalmas, a hasonló vizsgálatokkal elsősorban a hosszú távú ökológiai kockázatokat próbálják felmérni.

Forrás: 24.hu/sonline.hu
Kelt: 2018-09-07