Újabb kórházakat ellenőriz az Állami Számvevőszék
Az ÁSZ vizsgálatai során a gazdálkodás szabályossága mellett a korrupciós kockázatok elleni lépések hatékonyságát is felmérik – írja a Magyar Idők. Többek között a szolnoki, a salgótarjáni, a tatabányai, a váci és az orosházi kórházban kezdtek ellenőrzéseket.

A számvevők azt vizsgálják, hogy a közpénzből működő egészségügyi intézményekben betartják-e a gazdálkodási előírásokat, gondosan bánnak-e az állami vagyonnal, emellett meghoztak-e minden szükséges intézkedést a korrupció megelőzése érdekében. A kórházellenőrzés a fővárost is érinti, sorra kerül például a Dél-pesti Centrumkórház és a kardiológiai intézet, írja a Magyar Idők online.

Több nagyobb egészségügyi intézmény működésének áttekintését kezdte meg az elmúlt napokban, hetekben az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Arról, hogy a szervezet pontosan mire kíváncsi, Salamon Ildikó, az ÁSZ tervezési vezetője a következőt mondta a Magyar Időknek:

„A számvevőszék minden érintett intézménynél egységes szempontok alapján készít értékelést. Ebből kiderül, hogy a kórház működése megfelel-e a pénzügyekről és a vagyongazdálkodásról szóló törvényi előírásoknak, de fontos az is, hogy helyesen alakították-e ki az intézményben azokat a belső ellenőrző rendszereket, amelyek a korrupciós veszélyek ellen nyújthatnak védelmet”. Salamon Ildikó hozzátette, hogy a kórházak mint állami intézmények kötelesek a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kezelni, emellett megfelelni a gazdálkodásukat meghatározó rendelkezéseknek.

Forrás: Magyar Idők
Kelt: 2018-09-07