Az opioidokat helyettesítő fájdalomcsillapítót fejlesztettek ki
Az új hatóanyag erősebb, mint a morfium, ugyanakkor nem okoz függőséget – írja az Index.hu a The Guardian cikke alapján.

Egy kaliforniai kutatócsoport által felfedezett új hatóanyag jelenthet megoldást az Egyesült Államokban az utóbbi években komoly problémát okozó opioid-függőségre, amely a Guardian cikke szerint több mint 60 ezer túladagolásos halálesethez vezetett csak 2016-ban.

Az AT121 nevű új hatóanyag az első eredmények szerint hatékonyabb, mint a morfin, de úgy, hogy közben nem idéz elő eufóriát és bódultságot, amelyek a hagyományos opioidok esetében gyógyszerfüggőség kialakulásához vezethetnek – írja az Index.hu. Az AT121-et eddig patkányokon és majmokon tesztelték, jelenleg az utolsó biztonsági vizsgálatok zajlanak a klinikai tesztek megkezdése előtt.

Az Astraea Therapeutics nevű cég kutatói által kifejlesztett új hatóanyag a hagyományos opioidokkal ellentétben nemcsak a mu opioid receptorokhoz, hanem egy másik csoporthoz, a nociceptin receptorokhoz is kötődnek, amelyek az ösztönös és érzelmi viselkedés szabályozásában játszanak szerepet.

Az eredmények szerint ez fokozza a fájdalomcsillapító hatást, de egyúttal blokkolja az élvezeti hatást is. A kísérletekben a morfin szokásos adagjának századrészét adták majmoknak, mégis azonos hatást értek el vele. Amikor pedig a majmok szabad hozzáférést kaptak a szerhez, nem próbáltak meg további adagot szerezni belőle. Emellett az opioidok olyan további mellékhatásai se jellemzőek a szerre, mint a viszketés vagy a légzési nehézségek – írja a lap.

A kutatás eredményeit bemutató, a Science Translational Medicine című folyóiratban közölt tanulmány az alábbi linken olvasható.

Forrás: index.hu/The Guardian
Kelt: 2018-09-03