Kásler: Az 50 és 70 év közöttieket veszélyezteti leginkább a vastagbélrák
A vastagbélrák gyakorisága az 50 és 70 év közöttiek körében a legmagasabb – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Kásler Miklós elmondta, hogy ősztől vastagbélszűrési programot indít a kormány; a célcsoport részvételi aránya várhatóan 40 és 50 százalék között lesz. Népegészségügyi szempontból sikerről akkor lehet beszélni, ha a részvételi arány eléri az 50 százalékot, de a cél a 70 százalék feletti részvétel – fűzte hozzá.

Először székletvizsgálatot végeznek, majd, ha szükséges, vastagbéltükrözést. A műsorban elhangzott, hogy évente mintegy 7500 vastagbélrákos beteget regisztrálnak Magyarországon. A miniszter szerint ez a szám nagyon magas, és évente mintegy 5000-en bele is halnak a betegségbe. Ha a szűrés sikeres lenne, akkor több ezer életet lehetne megmenteni – mutatott rá a miniszter.

Kásler Miklós csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, Magyarországon a kolonoszkópos laborok száma kétszáz felett van, a programban ezek közül 50 vesz részt. A személyi háttér is biztosított: kétszáznál több orvos a szükséges számú asszisztenssel dolgozik majd a szűrésben.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-08-31