Új fogyasztószert találtak, amely nem okoz szívproblémákat
Jelentős áttörést hozhat az a lorcaserin nevű hatóanyag, amely az eddigi kísérletek szerint úgy okoz jelentős súlycsökkenést, hogy közben nem fokozza a szívbetegségek kialakulásának kockázatát – írja a 444.hu a brit The Guardian cikke alapján.

A hatóanyag az étvágyat csökkentésével éri el hatását, amelynek érdekében olyan agyi folyamatokat indukál, amelyek jóllakottság érzést keltenek. Egy amerikai kutatás során 12 ezer emberen tesztelték az új hatóanyagot, akik vagy gyógyszert vagy placebót kaptak. A gyógyszert szedő csoport testsúlya 40 hónap alatt átlagosan 4 kilogrammal csökkent, a további vizsgálatok pedig nem mutattak ki jelentős eltéréseket a szívbillentyűk károsodásában.

Ahogy a 444 cikke kiemeli: egy év elteltével a kísérleti alanyok 39 százaléka legalább 5 százaléknyit lefogyott az induló testtömegéből, amiközben a placebót szedő kontrollcsoport tagjainak 17 százaléka fogyott legalább ennyit. A kutatás eredményei szerint a gyógyszer szedése a cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkentette.

A Guardian cikke hozzáteszi: az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA 2012-ben már jóváhagyta a lorcaserin használatát bizonyos felnőttek esetében. A szert 2013 óta Belviq néven forgalmazzák az Egyesült Államokban, és egy havi adagjának ára 220 és 290 dollár között mozog.

Forrás: 444.hu/The Guardian
Kelt: 2018-08-31