Az ÁSZ öntesztjével is ellenőrizhetik működésüket a kórházak

Az Állami Számvevőszék honlapjáról letölthető tesztek segítségével a kórházak már az ellenőrzések előtt felmérhetik például azt, hogy mekkora korrupciós kockázatnak vannak kitéve – írja a Weborvos.hu az ÁSZ közlése alapján.

Folyamatosan aktualizálja önteszt-rendszerét az Állami Számvevőszék. A központi alrendszer intézményei számára augusztus 29-től érhető el az ÁSZ honlapján a szabályszerű működést és gazdálkodást megalapozó belső kontrollrendszer fejlesztését támogató megújított önteszt.

Kitöltésével az érintett szervezetek – például kórházak, szociális-, oktatási- és kulturális intézmények – pontos képet kaphatnak saját működésük szabályozottságáról, belső kontrollrendszerük állapotáról, a korrupciós veszélyek elleni védettségükről, továbbá elősegíthető ezek javítása – derül ki az ÁSZ szerdai ismertetéséből, melyet a Weborvos.hu közölt.

Az ÁSZ közpénzügyi támogató, tanácsadó funkciójához kapcsolódóan 2014 novemberében indította el öntesztjeit, melyeket eddig több mint 2300-szor töltöttek le az ÁSZ honlapjáról. Az öntesztek kitöltése önkéntes, azt az Állami Számvevőszékhez megküldeni nem kell. Az ÁSZ öntesztjei segítségével nem csak a már ellenőrzöttek mérhetik fel saját helyzetüket, hanem a még nem ellenőrzött szervezetek számára is lehetőség adódik a „jó gyakorlatok” átvételére, a működés szabályozottságának és szabályszerűségének javítására.

A tesztek az alábbi honlapról letölthetőek.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2018-08-30