Az ápolási díjról egyeztetett az Emmi több civil szervezettel

Az ápolási díjról egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) több civil szervezettel kedden Budapesten – tájékoztatta a tárca a megbeszélést követően az MTI-t.

A közlemény szerint az Emmi az Autisták Országos Szövetségének, az Értelmi Fogyatékosok és Segítők Országos Szövetségének, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének, valamint a Siketvakok Országos Szövetségének a képviselőjével tartott egyeztetést az ápolási díjról.

Hozzáteszik, hogy a kormány fontosnak tartja a hozzátartozóikat ápolók, gondozók megbecsülését és a szakmai egyeztetések lezárását követően várhatóan ősszel veszi napirendre az ápolási díj ügyét. A konstruktív megbeszélésen az érdekvédelmi szervezetekkel közösen tekintették át az otthoni gondozásra szorulókra vonatkozó javaslatokat. A konkrét intézkedések kidolgozása során a kormány számít az érintettek közreműködésére, ezért a továbbiakban is tárgyalásokat folytat az érdekvédelmi szervezetekkel – fűzték hozzá.

Az Emmi hangsúlyozta, hogy 2010 és 2018 között 63 százalékkal, 37050 forintról 58680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátásának díja. Ugyanakkor idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok havi 50 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak, illetve a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, így az érintettek nyugdíjjogosultságot is szereznek – áll a minisztérium közleményében.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-08-28