Ötéves a Debreceni Egyetem gyógyszerfejlesztési központja
Az intézmény napjainkra a hazai gyógyszerfejlesztés vezető szereplőjévé vált, évente 150 új klinikai vizsgálat indul – írja a Weborvos.hu az egyetem közlése alapján.

A Debreceni Egyetemen huszonöt éve végeznek klinikai gyógyszervizsgálatokat, az öt évvel ezelőtt létrejött Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ pedig új szintre emelte a bevezetés előtt álló, legmodernebb terápiák tanulmányozását. Az intézmény napjainkra a hazai gyógyszerfejlesztés vezető szereplőjévé vált, évente 150 új klinikai vizsgálat indul, a koordinációs központ felállításával pedig háromszorosára nőtt az elvégzett vizsgálatok száma. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában jelenleg mintegy 400 vizsgálat van folyamatban, több mint 100 tapasztalt és elismert szakorvos, illetve csaknem 2000 beteg részvételével.

„A programba bekapcsolódó betegek egy rendkívül szigorú kiválasztási folyamat után, teljes biztonsággal, térítésmentesen vehetik igénybe a legmodernebb készítményeket, még azelőtt, hogy azok a gyógyszertárakba kerülnének. Sok olyan elégedett páciensünk van, aki részt vett egy tanulmányban, majd később újabb programhoz is csatlakozott” – tájékoztatta az egyetem honlapját Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója.

A néhány hónaptól, akár 4-5 évig is tartó vizsgálatok során a betegek teljes körű szakorvosi felügyeletet és kiemelt figyelmet kapnak: az ellenőrző vizsgálatok előre egyeztetett időpontban történnek, a 20-30 perces találkozóknak köszönhetően pedig szoros orvos-beteg kapcsolat alakul ki, ami szintén nagy előnyt jelent a programban résztvevőknek.

„A klinikai vizsgálatok a gyógyszerek fejlesztésének kulcsállomásai, sok esetben egy 10-12 éves folyamat végső fázisát jelentik, ahol a legígéretesebb készítményeket tanulmányozzuk. Fontos, hogy minél több ilyen vizsgálatnak adjon helyet az egyetem, és hogy ezekről az új terápiás lehetőségekről tudjanak a betegek, hiszen megoldást jelenthetnek számukra, különösen akkor, ha a hagyományosan elérhető készítmények nem hozták meg a kellő eredményt” – hangsúlyozta a professzor.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja Magyarország egyik vezető egészségügyi szolgáltatójaként megbízható hátteret nyújt a klinikai-farmakológiai vizsgálatokhoz. Mivel az intézmény a gyógyítás teljes spektrumát lefedi, így gyakorlatilag csaknem valamennyi betegségcsoport esetében zajlanak vizsgálatok.

„Kiemelkedő jelentőségűek a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az elhízás, a bőrgyógyászati, szemészeti és reumatológiai, valamint az onkológia területén zajló klinikai vizsgálatok, ezek vonatkozásában hazánkban egyértelműen vezető szerepet tölt be a Debreceni Egyetem” – fogalmazott az igazgató.

A Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ öt évvel ezelőtti létrehozásával új irányt vett a klinikai farmakológia, és az intézmény a hazai, valamint a nemzetközi gyógyszervizsgálatoknak minden korábbinál aktívabb szereplőjévé vált. A fejlődés a vizsgálatok számában, minőségében és a nemzetközi partnerkapcsolatokban is megmutatkozik. Az igazgató felidézte, hogy a világ legnagyobb gyógyszerfejlesztési vizsgálatait koordináló vállalat, a QuintilesIMS 2017-ben a legfontosabb vizsgálóhelyeinek egyikévé választotta a Debreceni Egyetemet. Az intézmény emellett hazánkban egyedüli kiemelt partnere az egyik legnagyobb nemzetközi gyógyszergyárnak.

„Nem lehet más célunk, mint hogy tovább bővítsük az európai kapcsolatokat, és nyomot hagyjunk magunk mögött, amely szerint a Debreceni Egyetem a klinikai vizsgálatok, a kutatás, a fejlesztés területén egyértelműen vezető szerepet tölt be” – szólt a jövőbeli tervekről Páll Dénes. Az ötéves jubileum apropóján a koordinációs központ októberben konferenciát szervez hazai és nemzetközi partnereinek részvételével.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2018-08-27

Kapcsolódó cikkek:
Egészségügyi együttműködésről tárgyaltak a V4 országok szakminiszterei
Újra lendületet kaphat a gyógyszerészi gondozás!
Intravénás eszközöket gyártó üzemet építenek Gyöngyösön
Ónodi-Szűcs: még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást, küszöbön a járvány
További fejlesztések indulnak az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben
Méhnyakrák-megelőzési hetet rendez a Mályvavirág Alapítvány
Levegő útján is terjedhet az influenza egy új kutatás szerint
Magyarországot is bíróság elé viheti az Európai Bizottság a magas légszennyezettség miat
Influenza: Több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el
Influenza: Újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat
Szakorvos: Csökken a szív- és érrendszeri betegségek miatt elhunytak száma
Éger István: Minden adott a hálapénz megszüntetéséhez
Albánia beelőzte a magyar egészségügyet az EHCI rangsorban
Epilepsziás betegek számára fejlesztenek agyi defibrillátort az SZTE kutatói
Látogatási tilalom a pécsi klinikákon és Csongrád megyében
Országszerte több az influenzás, megduplázódott az intenzíven lévők száma
Romániában megduplázódott az influenza halálos áldozatainak száma
Szakszervezetek: Az előrehozott bérfejlesztés „gesztusértékű”, nem oldja meg
Index: A sürgősségin jelentkező betegek 40%-át máshol kéne ellátni
Japán kutatás: A lassú evés csökkenti az elhízás kockázatát
Gyermekorvosok: Indokolatlan teher az iskolai hiányzások igazolása
A debreceni kórház szerint rendben van a félóránként 600 forintos parkolási díj
Csökkent a várakozási idő az Onkológiai Intézetben
Ombudsman: Nem érvényesülnek a sürgősségi pszichiátrián az ellátottak jogai
Sztrájkra készülnek az egészségügyi dolgozók
Már 83 kórházban van látogatási tilalom az influenza miatt
A napi e-cigarettázás majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát
Évi 14 ezer halálesetet okoz a légszennyezés Magyarországon
Az MSZP-Párbeszéd szerint vészhelyzet, a Fidesz szerint 53%-kos béremelés van az egészsé
Országos népegészségügyi program indult uniós támogatással