Nagy Anikó: Egy-két év alatt elérhető az intézmények hatékony gazdálkodása

Az egészségügyért felelős államtitkár a MedicalOnline-nak adott interjút az egészségügyi intézményekben várható átszervezésekről, működtetési reformokról. Nagy Anikó hangsúlyozta: a betegutak újragondolására van szükség ahhoz, hogy a betegeket ott lássák el, ahol minőségi ellátást kapnak.

Nagy Anikó a kórházak pénzügyi- és szabályozottsági átvilágításával kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Azt szeretnénk, ha a munkát közösen végeznénk el a kórházakkal oly módon, hogy a Pénzügyminisztériumnak is felmutathassuk: minden intézményt áttekintettük, szabályozottan és hatékonyan működünk. Ott, ahol ez az átvilágítás – és az ennek nyomán szükséges beavatkozás – megtörtént, javasolni fogjuk, hogy ne utólagosan konszolidáljunk, hanem ellenőrzötten, előre adjuk oda az ellátáshoz és az új technikákhoz szükséges forrásokat. A kórházi adósságkezelés akkor lehet megfelelő, ha abban a kórházak és a szakmai szervezetek – mint például a Magyar Kórházszövetség – is partnerek. Úgy vélem, így egy-két év alatt el tudunk jutni oda, hogy hatékonyan gazdálkodjanak az intézményeink.”

Az államtitkár az egészségügyi ellátások finanszírozását szabályozó volumenkorlátok lehetséges felülvizsgálatával kapcsolatban kiemelte:

„A volumenkorlátok elemzése folyamatos, de TVK változtatásban akkor tudunk gondolkodni, ha a térségi vizsgálatokat elvégeztük, és látjuk, mekkora a kapacitásigény az adott betegségcsoport ellátásában, hol van többlet és hol hiány. A Kásler Miklós erőforrás miniszter által elindított öt nemzeti egészségprogramban kitűztük az intézményrendszer portfóliójának tisztítását is, amelynek az a célja, hogy ott gyógyítsuk a beteget, ahol minőségi ellátást kap; és ez – főként a magas specializáltságot igénylő gyógyítási feladatoknál – nem feltétlenül a lakhelyhez legközelebbi kórház. A centrumokban viszont biztosítani kell a komplex ellátás feltételeit.

Mindeközben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) elkezdődik a HBCS felülvizsgálati program, ami revíziót és rendszertisztítást jelent.”

Nagy Anikó arra is kitért: az alapellátás és a sürgősségi ellátás jelenleg szakmai egyeztetés alatt álló koncepcióit ősszel fogják bemutatni. A teljes interjú az alábbi címen olvasható.

Forrás: Medical Online
Kelt: 2018-08-15