Egyre gyakoribb Magyarországon a Nyugat-nílusi láz
A nyugat-nílusi láz 2012 óta van jelen Magyarországon, azonban míg korábban évente átlagosan 4-5 esetet regisztráltak, az utóbbi években többször is 20 körüli esetet jelentettek. A mostani fertőzések száma már a szezon elején meghaladta ezt a számot – írja a Weborvos.hu az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelentése alapján.

Ahogy az egészségügyi hírportál cikke kiemeli: az ECDC legfrissebb jelentése szerint Magyarországon egy hét alatt 13 új megbetegedést regisztráltak, idén összesen pedig 23-at. Ezzel az adattal Magyarország a Romániával megosztott harmadik helyen áll az uniós országokban regisztrált megbetegedések számát tekintve, Olaszország (123) és Görögország (59) mögött. A cikk megjegyzi, hogy az EU-val szomszédos Szerbiában is gyorsan terjed a vírus: itt már 102 esetet regisztráltak. Az ECDC adatai alapján a nyugat-nílusi láznak már 17 halálos áldozata is van Európában: 9 szerb, 3 olasz, 3 görög, egy román és egy koszovói halt bele a fertőzésbe.

A cikk hangsúlyozza, hogy a humán megbetegedések 80 százaléka tünetmentes, míg a súlyos lefolyású, idegrendszeri tünetekkel járó megbetegedések csak a fertőzöttek mintegy 1 százalékát érintik. Az idegrendszeri tünetekkel járó klinikai forma halálozási aránya általában 4-14 százalék között változik, de 70 éven felüliek esetében 15-30 százalék között alakul. A gyógyulás folyamata lassú, és maradandó elváltozásokkal zárulhat (krónikus fáradtság, emlékezetromlás, járási nehezítettség, izomsorvadás, depresszió stb.). A betegség lappangási ideje 3-14 nap.

Ahogy a Weborvos is kiemeli: a Nyugat-nílusi láznak sem védőoltása, sem specifikus terápiája nem létezik, így a védekezés leghatékonyabb módja a szúnyogriasztók használata, valamint a test minél nagyobb felületét fedő ruházat, mivel a betegség elsősorban szúnyogcsípéssel terjed.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2018-08-14