24.hu: Jól járhattak a gyógyszerkutatásokkal az orvosprofesszorok
A hírportál cikke szerint a klinikai gyógyszerkutatások támogatási szerződéseinél jellemző gyakorlat volt, hogy a támogatás kisebb részét az intézmény, míg nagyobb hányadát a kutatásvezető professzor kapta, így az a költségvetési intézmények bevételei helyett magánvagyonok gyarapodásához járult hozzá. A lap szerint az egy vizsgálati alany után járó fejpénz elérhette az egymillió forintot is.

Habár a gyógyszerkutatások megkezdéséhez szükséges hatósági engedélyek beszerzése szigorú kritériumokhoz volt kötve, a konkrét lebonyolítás azonban jelentős mozgásteret hagyott a klinikai gyógyszerkísérletekben résztvevő magyar egészségügyi intézmények számára – írja a 24.hu ágazati forrásokra hivatkozva.

A lapnak nyilatkozó források szerint bevett gyakorlat volt az ún. „kettős szerződés”, amelyben a támogatási összeg nagyobb részét a kutatásvezetők kapták. „A szerződéseket legálisan kötötték, de a részleteket természetesen nem kötötték senki orrára. A szürke zónában voltak olyanok is, akik trükközni próbáltak a megbízásokkal. Egy intézményvezető azt mesélte, hogy jóval a projekt lezárulta után derült ki, hogy az egyik orvosa külföldi számlát nyittatott, és oda utaltatta a pénzt, elrejtve az extra jövedelmet a hatóságok és a kollégák szeme elől.” – írja a lap.

A cikk megjegyzi: a magánérdek érvényesülése a korábbiakban sem volt általános, napjainkban pedig „általánossá vált az úgy nevezett egykapus szerződési rendszer, amelyben csak az intézmény köthet megállapodást a cégekkel, és házon belül dől el, ki és mekkora arányban részesül a bevételből”.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2018-08-13