Génmódosított rizzsel léphetnek fel a HIV-fertőzés ellen
Angol, amerikai és spanyol kutatók egy olyan génmódosított rizsfélét fejlesztettek ki, amely megelőzheti, hogy a vírus kapcsolatba kerülhessen az egészséges sejtekkel – írja a 24.hu.

A hírportál cikke szerint a kutatók létrehoztak egy speciális, génmódosított rizsfajtát, amelyben jelen vannak a HIV vírusát semlegesítő proteinek. A növény olyan ellenanyagot termel, amely rögtön a vírusokhoz kapcsolódik hozzá, és megakadályozza őket abban, hogy az emberi sejtekkel kölcsönhatásba lépjenek. Így megelőzi, és nem gyógyítja a fertőzést.

A génmódosított rizst nem megenni kell a megelőzés érdekében, hanem a magjaiból készült krémet kell a bőrre kenni, amin keresztül felszívódik a hatóanyag. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban publikált tanulmány által javasolt eljárás azonban egyelőre nem biztonságos: további tesztek szükségesek annak kizárására, hogy a génmódosítás során keletkezett kemikáliák nem okoznak egészségkárosodást.

A 24.hu cikke megjegyzi: a készítmény elsősorban azoknak a harmadik világbeli országoknak nyújtana segítséget, ahová a szájon át szedhető gyógyszerek csak korlátozott mértékben jutnak el.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2018-08-08