ATV: A nyugat-nílusi láz jóindulatú betegség
A csatornának nyilatkozó Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa szerint jobban kell félnünk a dohányzástól, az alkoholtól vagy a megégett sült hústól, mint az évi néhány tucat magyarországi megbetegedéstől.

Szlávik János megjegyezte: habár a szúnyogok megjelenésével összefüggésben Magyarországon is minden évben regisztrálnak néhány tucat megbetegedést, ezek csak nagyon idősek, immunbetegségben vagy egyéb súlyosabb betegségben szenvedőknek jelent komolyabb veszélyt, amely évente 1-2 halálesethez vezet.

A vadmadarakról szúnyogok közvetítésével az emberre kerülő vírusnak nincsenek specifikus tünetei, leggyakrabban a láz, izületi- és izomfájdalmak, nyirokcsomó megnagyobbodás a betegség jelei, és néhány nap alatt meg is gyógyulnak belőle általában az emberek – mondta el az ATV-nek a főorvos. Szlávik János azt is hozzátette, hogy a betegséget általában csak akkor diagnosztizálják, amikor valaki agyvelő- vagy agyhártya-gyulladással kerül kórházba, amely esetekben rutinszerűen vizsgálják a nyugat-nílusi láz jelenlétét.

Az infektológus szintén megemlítette, hogy jóval többen halnak meg az influenza szövődményeiben, vagy más egyéb betegségben, mint a nyugat-nílusi lázban, mégis ez azért ilyen ijesztő, mert nincs ellene védőoltás és nincs rá gyógyszer.

Az eredeti interjú az ATV.hu oldalán teljes hosszában megtekinthető.

Forrás: atv.hu
Kelt: 2018-08-06