Magyarországon is megjelent a nyugat-nílusi láz
Az EU országaiban eddig 56-an kapták el a betegséget, Magyarországon eddig öt esetről, illetve két fertőzött lóról lehet tudni.

A Weborvos cikke szerint a szúnyogok által terjesztett kórt idén eddig öt embernél regisztrálták nálunk, rajtuk kívül a hivatalos statisztikákba két fertőzött ló is bekerült. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az unióban eddig 56-an kapták el a kórt, a szomszédos Szerbiában pedig 41-en, akik közül hárman meghaltak.

Az ECDC jelentése szerint július 26-ig az Európai Unió tagországai közül Olaszországban 24-en, Görögországban 22-en, Romániában és Magyarországon 5-5-en betegedtek meg a vírustól. A központ a lovak közötti WNF-járványról is beszámol, eszerint Magyarország mellett Görögországban és Olaszországban fertőződtek meg állatok – írja az egészségügyi hírportál.

A lap megemlíti: az ÁNTSZ tájékoztatása szerint Magyarországon az év 28. hetében diagnosztizálták az első megbetegedést egy 60 éves, Fejér megyei betegnél, akinél az első tünetek megjelenése után agyvelőgyulladás alakult ki. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján a beteg valószínűleg Magyarországon kapta el a fertőzést, mivel a lappangási időben nem járt olyan országban, ahol a nyugat-nílusi láz terjed.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2018-07-31