Kihirdették a felvételi ponthatárokat

A jelentkezések száma alapján a gyógyszerész képzés az ötödik legnépszerűbb az osztatlan képzések körében, a jelentkezők száma azonban némileg visszaesett a tavalyihoz képest – derül ki az eduline.hu összesítéséből.

Idén összesen 1118-an jelentkeztek a magyar egyetemek osztatlan gyógyszerész képzéseire, szemben a tavalyi év 1316 jelentkezőjével. Az államilag támogatott gyógyszerész képzéseken az előzetes várakozásoknak megfelelően 385 pont körül alakultak a ponthatárok: a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem esetében éppen 385 pont lett a végleges ponthatár, míg a Semmelweis Egyetem gyógyszerész képzésére ennél valamivel több, 392 pontra volt szükség. A Semmelweisen a költségtérítéses képzés ponthatára is meglehetősen magas, 390 pont lett. A többi képzőhelyen a költségtérítéses képzések ponthatárai az alábbiak szerint alakultak: Debreceni Egyetem: 344, Pécsi Tudományegyetem: 352, Szegedi Tudományegyetem: 296.

Ahogy az Eduline másik cikke kiemeli: a Semmelweis ötéves rekordot döntött a jelentkezések száma tekintetében, a következő tanévben összesen 2074 hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetemen, közülük 122-en önköltséges formában. A hazai szakegyetemek közül a Semmelweis Egyetem képzéseire szerettek volna a legtöbben bekerülni első helyen. Az Általános Orvostudományi Karra első helyen 1167-en szerettek volna bekerülni, ami 15 százalékkal több, mint a tavalyi jelentkezők száma és 6 százalékkal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál – ismertette Hunyady László dékán.

Idén az orvostudományi karon a sikeres felvételihez 441 pontra volt szükség az állami, és 460-ra az önköltséges képzésben, így összesen 381 főt vettek fel, akik közül hárman tanulnak majd önköltséges formában. A cikk szintén megjegyzi, hogy a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán idén is maximális létszámmal, 150 hallgatóval indulhat el a félév. A Weborvos.hu cikke szerint a Semmelweis gyógyszerész képzésére jelentkezők átlagos pontszáma idén is magas, 423 pont volt.

Forrás: Eduline/Weborvos.hu
Kelt: 2018-07-26