Tizenegy kisbaba halálához vezetett egy Viagrával végzett kórházi kísérlet

Az édesanyák méhlepényének működését akarták stimulálni szildenafillal, azonban a kezelés hatására 17 kisbaba tüdőproblémákkal született, akik közül 11-en meghaltak – írja az atv.hu a brit The Guardian cikke alapján.

A kutatást egy hollandiai kórházban végezték 93 nő bevonásával, miután a korábbi, patkányokon végzett kísérletek pozitív eredményt mutattak. Ahogy az atv.hu cikke feleleveníti: a 93 szildenafillal kezelt nő gyermekei közül 17-en születtek tüdőproblémával, míg a kontrollcsoportba tartozó 90 nő kisbabái közül mindössze hárman, és szerencsére mindegyikük túlélte.

Az orvosok arra gyanakszanak, hogy a gyógyszer magas vérnyomást okozhatott a kisbabák tüdejében, emiatt léphettek fel légzési nehézségek. Az atv.hu idézi a kutatást vezető Wessel Ganzevoortot, aki úgy fogalmazott:

„Szerettük volna megmutatni, hogy ez egy hatékony módja lehet annak, hogy elősegítsük a kisbabák fejlődését. De sajnos az ellentéte történt annak, amit vártunk. Ez teljesen lesokkolt engem. Nem szerettünk volna ártani a pácienseinknek”.

Az érintett amszterdami kórház a The Guardian által idézett szóvivője úgy fogalmazott, hogy meggyőződésük szerint a kísérletet szakszerűen végezték el, ugyanakkor további külső vizsgálatokra számítanak.

Forrás: atv.hu/The Guardian
Kelt: 2018-07-24