Új módszert dolgozott ki a Debreceni Egyetem az anyarozs gombaparazitájának kinyerésére

A hatóanyagot migrénes fájdalomcsillapító készítményekben használja fel a gyógyszeripar. A kutatás eredményeit egy rangos nemzetközi folyóirat is publikálta.

Egy az anyarozs nevű élősködő gombában található toxin hatékonyabb kinyerésére dolgozott ki módszert a Debreceni Egyetem – írja a Hajdú Online regionális hírportál. Ahogy a kutatásban részt vevő Molnár István professzor a lapnak kifejtette:

„Az anyarozsból kivonjuk ezeket a toxinokat, majd kémiailag módosítjuk, hogy a számunkra érdemleges hatásait erősítsük, illetve a kedvezőtleneket csökkentsük. Ezt a gombánál mutációk létrehozásával tudjuk elérni, amihez különböző módszerekkel DNS-eket juttatunk be a génállományába. Ez azonban nem mindig sikeres, ezért folyamatosan új technológiák kifejlesztésén dolgozunk a debreceni TEVA Gyógyszergyár kutatóival közösen. A kutatásunkban ehhez a gombafajhoz adaptáltunk egy új eljárást egy másik típusú DNS-bevitelre Pócsi István professzor, a Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék vezetőjének a közreműködésével. Ez az új technológia megnyitja a lehetőséget, hogy ezt az iparilag értékes gombát még jobban tudják hasznosítani a gyógyszergyártásban”.

Az elsősorban migrénes fájdalomcsillapítókban használt hatóanyag így hatékonyabban és biztonságosabban lesz kinyerhető a jövőben. Ahogy Molnár István fogalmazott:

„A modern tisztítási technológiák lehetővé teszik, hogy a káros anyagoktól megszabaduljanak a gyártás során, ugyanakkor a mellékhatások tekintetében sokkal biztonságosabb, a gyártás szempontjából pedig olcsóbb, ha egyáltalán nem tartalmazza azt a szennyezést az alapanyag.”

A kutatás eredményei az Applied Microbiology and Biotechnology című folyóiratban jelentek meg.

Forrás: Hajdú Online
Kelt: 2018-07-23