Újra elérhető a meningococcus B elleni vakcina
A megnövekedett kereslet miatt kialakult, átmeneti készlethiányt követően ismét elérhető a hazai gyógyszertárakban a meningococcus B okozta agyhártyagyulladás elleni vakcina – írja a Weborvos.hu a vakcinát gyártó és forgalmazó GlaxoSmithKline Kft. közleménye alapján.

A rendkívül gyors lefolyású, a tünetek megjelenésétől számított 24-48 órán belül akár halált okozó betegség elleni védőoltásból – a GSK tájékoztatása szerint – az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. Jelenleg a Bexsero az egyetlen, magyar törzskönyvvel rendelkező vakcina, amely már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható a B csoportú meningococcus által okozott betegség megelőzésére. Az epidemiológiai adatok szerint az elmúlt években Magyarországon domináltak a meningococcus B okozta agyhártyagyulladásos megbetegedések és halálesetek.

2018. június végétől ismét elérhető a hazai gyógyszertárakban a meningococcus B által okozott agyhártyagyulladás elleni védőoltás a magyarországi GlaxoSmithKline Kft. (GSK) forgalmazásában. A Weborvos cikke idézi Iglódi-Csató Juditot, a GSK kommunikációs igazgatóját, aki úgy fogalmazott: „Információink szerint az év hátralévő részében zavartalan lesz az ellátás a vakcinából, a jelentős már beérkezett készlet mellett újabb szállítmányok is érkeznek majd hazánkba. Várakozásaink szerint ezek kielégítik majd a megnövekedett hazai keresletet.”

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2018-07-24