Az EESZT-ről gyógyszerész szemmel

Dr. Nagy Gábor gyógyszerésszel készült interjú az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), valamint az e-recept bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokról. Az eredetileg a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének honlapján megjelent interjút a Weborvos.hu is közölte.

Az interjúban Dr. Nagy Gábor kifejti: az EESZT regisztrációval kapcsolatban a szakma megfelelő tájékoztatást kapott, ami alapján előre tervezhetőek voltak az elvégzendő feladatok.

Ugyanakkor beszél az új rendszerre való átállással kapcsolatos nehézségekről is, megemlítve:

Az e-receptekkel kapcsolatban Dr. Nagy Gábor megemlíti: az indulás utáni hetekben viszonylag lassan kezdtek el terjedni, ebben az idei év eleje hozott áttörést; az általa vezetett gyógyszertárban a vények fele elektronikus. Az e-receptekkel kapcsolatban kiemeli: „vannak olyan betegek, akik azt gondolják, hogy már el sem kell menniük orvoshoz, és így is megkaphatják a gyógyszereiket. Nekik el kell magyaráznunk, hogy az orvosi vizsgálat továbbra is kötelező, és mindenképpen szükség van az orvosra a vények felírásához”. Az e-receptekkel kapcsolatos további problémák között említi a felírási igazolás hiányát, az elektronikus térben való rögzítés elmaradását, illetve az e-recept és a felírási igazolások közötti eltéréseket, amely esetekben a betegnek újból fel kell keresnie kezelőorvosát, hogy a szükséges gyógyszere kiadható legyen.

Dr. Nagy Gábor az interjúban megjegyzi: a felírási igazolás kiadása 2019. január 1-től már nem lesz kötelező, de problémás esetekben, például ágyhoz kötött beteg esetében erre továbbra is lesz lehetőség. A gyógyszerész az interjú végén így összegzi az eddigi tapasztalatokat: „Összességében elmondhatjuk, hogy a rendszer még nem teljesen hibátlan, de folyamatosan dolgoznak azon, hogy egyre használhatóbb legyen. Reméljük, hogy az átmeneti időszak után már minden stabilan fog működni.”

A teljes interjú az alábbi címen olvasható.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2018-07-19