Lesújtó képet festenek a magyar egészségügyről a KSH adatai
Mindkét nem esetében növekednek a halálozási ráták, a háziorvosok egyre leterheltebbek, 3 millióan élnek magas vérnyomással, a humán egészségügyi ellátásban dolgozók havi bére pedig még mindig nem éri el a nemzetgazdasági átlagot – írja a Weborvos.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017-es évkönyve alapján.

Az Európai Unió országai közül csak Romániában és Bulgáriában rosszabbak a halálozási mutatók a magyar adatnál – írja összefoglalójában a Weborvos.hu. Hazánkban a halálozások több mint negyedét (26 százakékát) daganatos betegségek, csaknem felét (49 százalékát) pedig keringési betegségek okozzák.

Szintén súlyos problémát jelent a háziorvosok fokozódó leterheltsége, amely 2000 óta 26, illetve 18 százalékkal nőtt. Ezzel párhuzamosan a háziorvosok száma 7,8, míg a házi gyermekorvosok száma 8 százalékkal csökkent az ezredforduló óta.

Habár a népbetegségek elsősorban a felnőtt lakosságot érintik, a 18 év alatti populáció adatai sem adnak okot bizakodásra: körükben 5 ezren küzdenek diabétesszel, 12 ezren magas vérnyomással, míg 114 ezren asztmával. A felnőtt népességben 3 millióan élnek magas vérnyomással, több mint egymillióan szívkoszorúér-betegséggel, illetve a cukorbetegek száma is megközelíti az egymilliót.

A cikk szintén megjegyzi, hogy habár a humán egészségügyi ellátásban dolgozók bruttó havi átlagkeresete 2012 óta kezd felzárkózni a nemzetgazdasági átlaghoz, azonban 2017-ben még mindig csak annak 96 százalékát érte el. Az orvosok bruttó átlagkeresete viszont már 2016-ban meghaladta a nemzetgazdasági átlagot.

A Weborvos teljes elemzése itt olvasható.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2018-07-17