OGYÉI: Augusztusban visszaveszik a patikák a kivont vérnyomáscsökkentőket
Az érintett szakmai szervezetek megállapodása nyomán a gyógyszertáraknak július 30. és augusztus 31. között van lehetőségük visszavenni a betegektől a kivont készítményeket, míg a meglévő gyógyszertári készleteket július 26-ig juttathatják vissza a nagykereskedőknek.

Az Európai Unió valamennyi tagállamában kivonták a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket, így a betegek számára már csak a megfelelő minőségben gyártott készítmények elérhetők – áll az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján publikált közleményben.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a betegek érdekében tárgyalásokat kezdeményezett a forgalmazásban érintett cégekkel és szervezetekkel. Ennek eredményeképpen az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a forgalomba hozatali engedély jogosultak megállapodtak a július 4-én kivonásra került, valsartan hatóanyagú készítmények visszavételének gördülékeny ügyintézése érdekében. A gyógyszer különleges áru státuszából adódóan az összes piaci szereplőnek szoros összefogására van szükség annak érdekében, hogy problémamentesen történjen a visszavételezés.

A megállapodás értelmében a gyógyszertáraknak 2018. július 30. − augusztus 31. között van lehetőségük a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket visszavenni a betegektől. Betegenként maximum 2 doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van mód, amelynek a visszavétel időpontjában érvényes térítési díját kapják vissza az érintettek. A dobozszám korlátozásának oka, hogy egy időben legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen a házipatikában. A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni, számla (blokk) hiányában is!

A gyógyszer szedését senki ne hagyja abba addig, amíg a kezelőorvos a helyettesítő készítményt fel nem írja – hangsúlyozza továbbra is az OGYÉI, ugyanis a gyógyszer szedésének megszakítása miatt megnő a vérnyomás, ami a szívinfarktus és a szélütés kockázatát emeli! Fontos, hogy a betegek mihamarabb keressék fel kezelőorvosukat és konzultáljanak vele, milyen készítményt javasol a jövőben a leghatékonyabb terápia érdekében. Az OGYÉI a gyógyszertárakat az elszámolás módjáról külön levélben tájékoztatta. A kialakított rendszer garanciát nyújt számukra is, hogy a térítési díj ellenértékét biztosan megkapják a forgalmazói láncon keresztül – fogalmaz a közlemény.

A PharmaOnline.hu cikke hozzáteszi: a kivont készítmények gyógyszertári készleteit a patikák július 26-ig juttathatják vissza a gyógyszer-nagykereskedőknek.

Forrás: OGYÉI/PharmaOnline.hu
Kelt: 2018-07-17