Letették esküjüket a szakmai egyetemek új rektorai

A múlt héten mutatkozott be Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE), Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) új vezetője – számoltak be a vonatkozó szakmai és regionális hírportálok.

Dr. Merkely Béla eskütételére ünnepélyes keretek között a Semmelweis Szalonban tartott beiktatási ceremónián került sor, Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Dr. Szél Ágoston leköszönő rektor jelenlétében – írja a Weborvos.hu. A portál beszámolója szerint Dr. Szél Ágoston elmondta: ambivalens érzésekkel búcsúzik a pozíciótól, „hiszen a nehézségek ellenére az elmúlt hat év minden napján örömmel és teljes odaadással végezte feladatait”. A ceremónia során a leköszönő rektor átadta utódjának az I. Ferenc király által a Pesti Egyetem orvoskarának 1819-ben adományozott eredeti tisztségláncot.

Hétfőn szintén bemutatkozott a Szegedi Tudományegyetem új vezetése, élén Rovó László professzorral mint az intézmény új rektorával. A Délmagyar regionális hírportál beszámolója szerint Rovó úgy fogalmazott: a vezetés nem magányos dolog, és kiváló helyetteseket kért fel a különböző feladatokra. Széll Márta, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Genetikai Intézetének intézetvezető professzora lett a stratégiai rektorhelyettes, a tudományos és innovációs rektorhelyettesi pozíciót Kónya Zoltán, az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék intézetvezető professzora kapta, míg Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettesnek Zakar Péter történészt nevezték ki.

A múlt héten került sor a Pécsi Tudományegyetem (PTE) új rektora, Dr. Miseta Attila kinevezésére is, aki 2022. június 30-ig tölti be a pozíciót – számolt be róla a bama.hu regionális hírportál. Az új rektor beszédében úgy fogalmazott: az egyetem szerencsés helyzetben van, hiszen a kormány mellettük áll, a következő időszakban meg kell mutatniuk, hogy a Pécsi Tudományegyetem méltó a támogatásokra. Ahogy a bama.hu a rektor első munkanapjáról szóló cikkében megemlíti: az általános, tudományos és innovációs rektorhelyettesi feladatok mostantól Gábriel Róbert korábbi rektorhoz tartoznak, az oktatási rektorhelyettes Péley Bernadette, a PTE Bölcsészettudományi Kar Fejlődés és Klinikai Pszichológia Tanszék vezetője lett, míg a stratégiai és kapcsolati rektorhelyettesi feladatokat Betlehem József, az Egészségtudományi Kar legutóbbi dékánja látja el. A jövőbeli célkitűzéseivel kapcsolatban Miseta Attila úgy fogalmazott: szeretnék a magyar, illetve a külföldi hallgatók számát is növelni, és a ciklus végére 25 ezer fő képzése a cél.

Forrás: Weborvos.hu/Délmagyar/bama.hu

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2018-07-07