Gulyás: Folytatódnak a bérfejlesztések az egészségügyben
Az egészségügyben megkezdett bérfejlesztések folytatódni fognak – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten. Az MTI beszámolója alapján konkrétumokat nem említett.

Gulyás Gergely a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Semmelweis-napi ünnepségén úgy fogalmazott: az elmúlt években végrehajtott béremelések „nem megtörténtek, hanem csak elkezdődtek”. A miniszter azt ígérte, hogy az ország gazdasági teljesítőképességét figyelembe véve az egészségügy és az ágazati bérfelzárkózás a legfontosabb feladatok közé tartozik majd a következő években. Gulyás az MTI beszámolója alapján sem számokat, sem konkrét időtervet nem említett. Azt mondta: kiemelt fontosságú, hogy milyen a magyar egészségügy helyzete, a dolgozók anyagi és infrastrukturális körülményei.

Gulyás Gergely köszöntőjében kitért arra, hogy az előző uniós ciklus fejlesztési forrásai a vidéki egészségügyi intézmények infrastruktúráján javítottak elsősorban, míg a fővárosra és a közép-magyarországi régióra csupán a fejlesztési pénzek 10 százaléka jutott. Ennek a különbségnek a kiegyenlítésére szolgál az Egészséges Budapest Program (EBP), több beruházás megindulhat vagy be is fejeződhet a következő négy évben. A miniszter véleménye szerint szükség van a ma létező egészségügyi intézményekre, azonban arra, hogyan és milyen formában működjenek, a szakmának kell javaslatot tennie.

Gulyás Gergely szerint „ha egyfajta versenyről beszélünk” a bérekkel és az infrastruktúrával összefüggésben, leginkább az egészségügyben érzékelhető, hogy az uniós csatlakozáshoz kapcsolódóan küzdeni kell a jó szakellátás biztosításához szükséges munkaerő megtartásával, de ez egész Európában kihívást jelent. Egyúttal köszönetet mondott azon egészségügyi dolgozóknak, akik bár jobb jövedelmet is elérhetnének külföldön, mégis itthon maradnak.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-07-02