Európai programba kapott meghívást a Péterfyben működő Affidea-központ
Júniustól a Péterfy Sándor utcai kórházban működő Affidea diagnosztikai központ is bekerült az uniós sugárdózisreferencia-értékek meghatározására elindított 33 hónapos EUCLID-programba.

Az Európai Bizottság és az Európai Radiológus Társaság közös hároméves European Study on Clinical DRLs (EUCLID) elnevezésű, tavaly augusztusban indított programjának célja, hogy vezető egészségügyi intézmények és képalkotó diagnosztikai központok bevonásával uniós szinten alkalmazható dózisreferencia-értékeket határozzon meg különböző röntgensugárzással járó, elsősorban CT-alapú diagnosztikai vizsgálattípusokhoz.

Kardos Lilla, az Affidea orvosigazgatója közölte, a programba Magyarországról elsőként meghívott Affidea-központ a következő egy évben előre meghatározott indikációval készülő CT- és vaszkuláris intervenciós vizsgálatok dózisértékeit küldi majd el az Európai Radiológus Társaságnak, amelyeket az egyes specifikus vizsgálattípusokhoz és -beállításokhoz szükséges dózisreferencia-értékek pontos meghatározásához használnak fel.

Hozzátette: az Affidea saját európai hálózatán belül 2013 óta aktívan foglalkozik a sugárdózisreferencia-értékek kialakításával és a dózismenedzsment kérdésével. Ennek köszönhetően az elmúlt években 25-50 százalékkal csökkentették CT-vizsgálataik sugárdózis-terhelését. A cég június végén csatlakozik a programhoz.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-06-28