Már lehet szavazni a „Kedvenc Patikám” cím leendő nyertesére
A növekvő szakemberhiány miatt a jövőben egyre nagyobb szerep juthat a gyógyszerészeknek a gyógyszerek felírásában, de akár a védőoltások beadásában is – írja a Pharmaonline a „Kedvenc Patikám” szavazás megkezdéséről tartott szerdai sajtótájékoztató kapcsán.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége – a Roche Magyarország Kft. támogatásával – idén is felhívást tett közzé a „Kedvenc Patikám” cím elnyerésére. A szavazás szerdán kezdődött és szeptember 30-ig tart, a kampány legfontosabb célja az eddigiekhez hasonlóan a betegek patikai szolgáltatásokkal való elégedettségének felmérése, a felek közelebb hozása egymáshoz. A pályázatot idén nyolcadik éve írják ki, a nyertes gyógyszertárra a www.kedvencpatikam.hu oldalon, valamint a médiában megjelenő kérdőívek kitöltésével lehet szavazni – írja a Pharmaonline.

Az oldal beszámolója szerint a szavazás megkezdését bejelentő szerdai sajtóeseményen Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke kiemelte: megnyugtatónak találja, hogy parlamenti bizottsági meghallgatásán a háziorvosok tehermentesítésének szükségességéről beszélt Kásler Miklós, mivel nagyok a hiátusok, és a gyógyszerészek jelentős szerepet vállalhatnak ebben a folyamatban. Dr. Mikola Bálint hozzátette: az immár nyolc éve zajló pályázat kapcsán hamarosan könyv is megjelenik, de ezen túlmenően a pályázat arra is alkalmas, hogy megmutassa a hivatásban rejlő tartalékokat.

Dr. Samu Antal, a MOSZ alelnöke annak lehetőségét is felvetette, hogy a gyógyszerészek integrálódjanak a praxisközösségekbe, s így részt vállalhassanak a népegészségügyi programok bizonyos szolgáltatásaiban. Kiemelte, hogy mivel egyre kevesebb a háziorvos, illetve jelentős az ágazat túlterheltsége, a gyógyszerészek az orvosokkal szoros együttműködésben képesek lennének átvenni a gyógyszerek felírásának feladatát krónikus betegségek esetén. Samu Antal hozzátette: a gyógyszerészi képzőhelyekkel már folynak a tárgyalások arról, hogyan lehetne a leendő gyógyszerészeket felkészíteni erre a feladatra, amely a páciensek szorosabb nyomon követése révén egyben az adherencia javulását is eredményezné.

Dr. Mikola Bálint szerint a patikusok jobb bevonásával, kompetenciáik növelésével ugyancsak javítani lehetne az átoltottsági arányokat a kevésbé sikeres vakcinák, így az influenza vagy a méhnyakrák elleni oltások esetében, ha ezeket a védőoltásokat gyógyszerészek is beadhatnák – írja a Pharmaonline.

Forrás: PharmaOnline
Kelt: 2018-06-28