Doppingszerként használják a Tramadolt a versenykerékpárosok
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentése szerint a kerékpársportban a legelterjedtebb a Tramadol nevű fájdalomcsillapító doppingszerként való használata, amelyet gyakran koffeinnel keverve használnak – írja az Index.hu.

A WADA tavalyi vizsgálatai alapján az 12 554 sportolói minta közül összesen 548-ban találtak Tramadolt. A legfertőzöttebb a kerékpárosok mezőnye volt, köztük 4,4 százaléknál találtak Tramadolt, amelyet a rögbisek 1,4 százaléka követett.

A Tramadol morfinszerű gyógyszer, amelyet elsősorban a fájdalomküszöb kioltására használnak a sportolók. Habár a szer nem szerepel a doppinglistán, növekvő használata aggodalomra adhat okot, mivel fennáll a veszélye, hogy a sportoló a szer hatása alatt nem tud reagálni a szervezet vészjelzéseire, illetve a mozgáskoordinációra is negatív hatással van, így bukások előidézője lehet.

Az Index.hu cikke idézi Taylor Phinney amerikai profi kerékpárost, akinek elmondása szerint a kerékpárosok legtöbbször a versenyek utolsó szakaszán, koffeinnel keverve vesznek magukhoz Tramadolt, így egyszerre növelve a teljesítményüket és csökkentve a fájdalomérzetet.

Forrás: index.hu
Kelt: 2018-06-18