Ötödével nőtt a szifiliszes megbetegedések száma Angliában
A Public Health England éves jelentése szerint habár a nemi úton terjedő fertőzések összességében ugyanannyi új megbetegedést okoztak, mint korábban, ezeken belül 20 százalékkal nőtt a szifiliszes és 22 százalékkal a gonorrheás esetek száma – írja a BBC Health.

Az új megbetegedések csaknem felét (48 százalékát) továbbra is a chlamydia teszi ki, ugyanakkor a klinikákon végzett szűrések száma 2015 óta 61 százalékkal csökkent. Ez szakértők szerint részben a források csökkenésének, másrészt az otthoni szűrőtesztek elterjedésének köszönhető.

2017-ben összesen 7 ezer szifiliszes és 46 ezer gonorrheás megbetegedést regisztráltak Angliában, előbbi adat az utóbbi tíz évben folyamatosan emelkedik. Míg a nemi úton terjedő betegségek legnagyobb arányban a 15 és 24 év közöttieket érintik, a szifiliszes megbetegedések nagyobb arányban (mintegy 75%-ban) fordulnak elő a homoszexuális kapcsolatot folytató férfiak körében. A gonorrhea terjedése is aggodalomra adhat okot, különösen annak fényében, hogy idén márciusban egy a korábbi kezeléseknek ellenálló, ún. „szupergonorrhea” is megjelent az Egyesült Királyságban.

A BBC által megszólaltatott egészségügyi szakemberek a szexuális egészségre fordított büdzsé további megvágása ellen érveltek, illetve a helyes óvszerhasználat fontosságára hívták fel a figyelmet a további növekedés elkerülése végett.

Forrás: BBC Health
Kelt: 2018-06-11