A magyarok több mint fele vett igénybe magánegészségügyi szolgáltatást 2017-ben
Míg 2012-ben még csak a lakosság 37 százaléka, tavaly már a magyarok 57 százaléka vett igénybe valamilyen magánegészségügyi szolgáltatást – írja a Piac és profit online az Union Biztosító reprezentatív felmérésére hivatkozva.

Az 1300 fő lekérdezésével zajló tavaly őszi felmérés szerint egyre többen az állami egészségügyi rendszer hiányosságai miatt fordulnak a magánszolgáltatókhoz, míg az egészségügy helyzetét minden eddiginél rosszabbnak, ötös skálán kettesnek értékelték.

A cikk megjegyzi: az eredmények azt mutatják, hogy az utóbbi öt évben országosan mintegy kétmillió új páciens jelent meg a magánegészségügyi piacon. A lapnak nyilatkozó egészségügyi közgazdász, Sinkó Eszter szerint ezzel párhuzamosan az orvosok elvándorlásának tendenciái is megváltoztak. „Ma már nem a külföld csábítja el a legtöbb magyar orvost az állami kórházakból, hanem a hazai magánszolgáltatók” – mondta a lapnak az SE Egészségügyi Menedzserképző Központjának munkatársa.

Sinkó Eszter hozzátette: a magánellátás nem képes teljes körűen helyettesíteni az állami egészségügyet, mivel bizonyos orvosi területeket, például jellemzően a háziorvosi ellátást és az életmentő műtéteket nem fedi le. A cikk emlékeztet: a magánellátás keretében nyújtott egészségügyi szolgáltatásoknak jelenleg teljes mértékben a páciensek állják a költségét, mivel azonban sok esetben olyan szolgáltatást vesznek igénybe, amelyet a társadalombiztosítás is támogat, a közeljövőben a finanszírozási modell újragondolására és a fizetős szolgáltatások körének pontosabb meghatározására lehet szükség.

Forrás: Piac & Profit
Kelt: 2018-05-29