Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége: A magyar egészségügy nem képes kielégíteni a meglévő keresletet
Nem az önálló egészségügyi minisztérium a lényeg; a feje tetejéről a talpára kell állítani a magyar egészségügyi rendszert – írja a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége az MTI Országos Sajtószolgálatának küldött közleményében.

Jelenleg egy állami szerv felülről lefelé elosztja a gyógyítás forrásait a területek, az ellátók között. A szűkös források túllépését az un. teljesítmény volumenkorlát teszi lehetetlenné. S mindez centralizáltan, totális állami irányítással történik – hangsúlyozza a szervezet közleménye.

A Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége szerint a szűkös kínálatot lényegesen meghaladó kereslet következményeként a betegek „versenyt futnak” az egészségük helyreállításáért, a gyógyulásért: ismerőst keresnek, hálapénzt adnak, sajtóhoz fordulnak, sorban állnak. Minden eszközt latba vetnek - teljességgel érthető módon -, hogy meggyógyuljanak.

Ezzel szemben az ellátó rendszer sok-szektorúvá tételével (egyetlen állami tulajdonú finanszírozó, biztosító részvételével, a szektor-semleges finanszírozás bevezetésével, ahol egyenrangú fél lehetne az állami tulajdonú, az önkormányzati-, az egyházi fenntartású-, az alapítványi- és a magán egészségügyi intézmény, egészséges verseny alakulhatna ki a betegért, a beteg gyógykezeléséért – írja a szervezet elnöke, Dr. Balaton Péter.

Ez a rendszer már alkalmas lehet a megnövelt források hatékony felhasználására, az ellátórendszer szükségleteknek megfelelő – politikai felülírás nélküli – átrendeződésére. Egyáltalán nem mindegy, hogy a betegek kényszerülnek egymással versenyezni a gyógyulásukért, vagy a gyógyítók versenyeznek a beteg egészségének helyreállításáért – zárul a szövetség közleménye.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-05-28