Innovatív Gyógyszergyártók: Mérsékelni kell a gyógyszeripart érintő különadókat
Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint konkrét intézkedésekre van szükség, hogy Magyarország megőrizhesse európai vezető szerepét a klinikai gyógyszerkutatások terén.

A gyógyszeripart érintő különadók mérséklésére, a klinikai vizsgálatok hatékonyabb megszervezésére, az ezzel kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentésére, valamint egységes adatbázis létrehozására, és egy képzési rendszerre is szükség lenne Holchacker Péter, az AIPM igazgatója szerint ahhoz, hogy hazánk megőrizhesse kiemelkedő szerepét a klinikai kutatások területén.

A Világgazdaság online oldalán megjelent cikk szerint habár Magyarország továbbra is első a régióban a jelenleg is futó klinikai vizsgálatok számát tekintve, az új klinikai kutatások terén már Lengyelország vezet.

A cikk megjegyzi, hogy tavaly az egész EU-ban és ezen belül Magyarországon is csökkent a klinikai vizsgálatok száma: Magyarországon 324 új klinikai vizsgálatot végeztek, negyvennel kevesebbet, mint egy évvel korábban. A hazai vizsgálatok 60-80 százaléka első és második fázisú, ebből tavaly 270 zajlott az egyetemi klinikákon és a kórházakban – írja a lap.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2018-05-28