A szívkoszorúereknek is jót tehet egy pikkelysömör elleni gyógyszer

Egy friss kutatás szerint az interleukin(IL)-17 gátló szerrel végzett terápia hatására jelentősen csökkent a nem meszesedett szívkoszorúér-plakkok száma a vizsgált pácienseknél, ezzel csökkentve az infarktus kockázatát – írja az Origo.hu

A kutatás során 84 középkorú, átlagosan 51 éves pácienst figyeltek meg, akiknek a szív- és érrendszeri kockázatot jelző Farmingham pontszáma 3 és 6 között volt. A vizsgált betegek közül 57 kapott IL-17 vagy anti-TNF gátlót. A komputertomográfiás angiográfiát (CCTA) a kutatás kezdetén és 1 év múlva végezték el.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az IL-17 gátlóval kezelt páciensek esetében csökkentek a nem meszesedett plakkok, ahogyan a plakk elhalt magjának mérete is, míg a plakkok rostos széle nagyobb lett, ami akadályozza a plakk töredezését. Az Origo.hu cikke idézi Dr. Nehal N. Mehtát, a Maryland-i Bethesdában működő National Heart, Lung and Blood Institute munkatársát, a kutatócsoport vezetőjét, aki szerint ez a hatás független volt az anyagcserétől, a vérzsírszinttől és a vércukorszinttől, vagyis a gyógyszer egy év alatt sem emelte a „jó" HDL koleszterin szintjét, és nem csökkentette sem a vérnyomást, sem pedig a vércukorszintet.

Hasonló javulást találtak azoknál a betegeknél is, akiket tumorellenes nekrózis-faktor (TNF) gyógyszerekkel kezeltek, náluk azonban a plakkok kockázata idővel növekedni kezdett, nekrotikus magjuk állapota rosszabbodott. A kutatás fő üzenete az, hogy a pikkelysömör biológiai terápiája, akár az anti-IL-17, akár az anti-TNF-terápiáról van szó, jó hatásúnak tűnik a szívkoszorúér-betegség ellen – írja a cikk, hozzátéve, hogy a pikkelysömör akár 200 százalékkal is növelheti a miokardiális infarktus kockázatát. Az eredmények igazolásához további, nagyobb mintán végzett kutatásokra van szükség.

Forrás: Origo
Kelt: 2018-05-23