Denevérek által terjesztett vírus szedi áldozatait Dél-Indiában

Legalább 10 ember halálát okozta Dél-Indiában a Nipah-vírus, két fertőzött válságos állapotban van. További csaknem száz ember számára karantént rendeltek el, mert kapcsolatba kerültek az áldozatokkal – írja az Index.hu az MTI tudósítása alapján.

A dél-indiai Kerala térségében feljegyzett halálos áldozatok közül hárman egy család tagjai voltak, akiket gyaníthatóan azok a denevérek fertőzhettek meg, amelyek nemrég ellepték az otthonuk közelében lévő kutat. A hatóságok a kutat azóta lezárták, és kiürítették a környékét. A halálos áldozatok között van egy ápolónő is, aki a betegek gondját viselte – írja az Index.hu.

A Nipah-vírust gyümölcsevő denevérek terjesztik, és az esetek 70 százalékában a fertőzés halálos kimenetelű. A betegség először 1998-ban bukkant fel Malajziában, nevét arról a régióról kapta, ahol megjelent. Emberről emberre is terjedhet, és agyvelőgyulladást, illetve kómát idézhet elő. A Nipah-vírusos fertőzésre jelenleg nincs gyógyszer.

A betegség most harmadik alkalommal jelent meg Indiában. A vírus eddig legtöbbször Bangladesben pusztított, ahol 2001 óta több mint 100 ember halálát okozta.

Forrás: index.hu/MTI
Kelt: 2018-05-22