Minden tizedik doboz gyógyszer hamis Európában
Az Európai Unióban évente 17 milliárd doboz gyógyszert adnak el, ennek körülbelül egytizede hamis. A gyógyszerhamisítás Magyarországon becslések szerint mintegy 130 milliárd forint kárt okoz évente, ez a teljes hazai gyógyszerforgalom 13 százaléka – írja a teol.hu Tolna megyei hírportál a Vasárnap Reggel cikke alapján.

Míg korábban a hamisítás főként a potencianövelőket és a fogyasztószereket érintette, mára már a krónikus betegségekre felírt vényköteles gyógyszerek között is elterjedtek a hamis készítmények – írja a megyei hírportál cikke.

A cikk idézi Ilku Líviát, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetőjét, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy vényköteles gyógyszert csak patikában szabad forgalmazni, aki tehát máshol talál, az veszélynek teszi ki magát. Ilku Lívia elmondása szerint a korábbi slágertermékek mellett ma már vérnyomáscsökkentőket, cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket, nyugtatókat, vagy epilepszia-gyógyszereket is lehet rendelni az interneten, ami rendkívül veszélyes lehet. A teol.hu szintén kiemeli, hogy Magyarországon becslések szerint 70 ezer altató- és nyugtatófüggő beteg van, akik gyakran fordulnak illegális forrásokhoz, ha máshogy nem tudják beszerezni a gyógyszereiket.

A cikk szerint az Európai Bizottság egyedi gyógyszerazonosítást előíró rendelete éppen a gyógyszerhamisítás, illetve a hamis gyógyszerek kereskedelme elleni fellépés hatékony eszköze lehet. Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatójának elmondása alapján ez a rendszer „végponttól végpontig” lehetővé teszi majd a gyógyszerek ellenőrzését, a kiadott gyógyszerek biztonsági kódjának deaktiválása pedig garantálja, hogy hamis termék nem kerülhet a betegekhez.

A rendszer évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait kezeli majd 4600 különböző gyártóhelyről, amit mintegy 177 ezer közforgalmú, valamint kórházi gyógyszertárban lehet majd használni.

Forrás: Teol.hu
Kelt: 2018-05-17