Újabb ebolajárványra készülnek Kongóban
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) négyezer ebola elleni oltóanyagot szerzett be, amelyet mielőbb szeretnének eljuttatni a Kongói Demokratikus Köztársaságba – írja az Index.hu az MTI tudósítása alapján.

„Az összetevők helyszínre juttatásán dolgozunk, mindenekelőtt a hűtőlánc előkészítésén” – mondta el a Reuters hírügynökségnek telefonon Matshidiso Moeti, a WHO afrikai igazgatója. Moeti hangsúlyozta, hogy a hét végén már megkezdték járványügyi szakemberek helyszínre küldését, hogy megakadályozzák a vérzéses lázzal járó súlyos betegség újbóli elterjedését az országban.

A Kongói Demokratikus Köztársaság hatóságai május 8-án értesítették a WHO-t az újabb ebolajárvány veszélyéről, miután április 4-e óta 32 ebolagyanús esetet regisztráltak az ország északnyugati részén, 18-an pedig valószínűleg az ebola miatt veszítették életüket, habár ebből még csak két esetet erősítettek meg laboratóriumi vizsgálatok. A betegség terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt az jelentené, ha az ebola átterjedne az egymillió lakosú tartományi székhelyre, Mbandakára – írja az Index.hu.

A legutóbbi, és egyben az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában. A járvány által leginkább sújtott három országot, Sierra Leonét, Guineát és Libériát végül 2016-ban nyilvánította ebolamentesnek az Egészségügyi Világszervezet.

Forrás: index.hu
Kelt: 2018-05-15