Az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés helyreállítását kérik erdélyi magyar politikai szervezetek vezetői

Az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes marosvásárhelyi helyreállítását kérik egy petícióban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői.

Tőkés László EMNT-elnök, Izsák Balázs SZNT-elnök és Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón elsőkként írták alá azt a petíciót, melyet a román kormánynak, parlamentnek és államfőnek kívánnak eljuttatni, és amelyben az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés helyreállítását kérik. A három közösségi vezető ugyanakkor felhívást is közzétett, melyben közös cselekvésre hívják az erdélyi magyar közösség minden olyan politikai, polgári, társadalmi és szakmai csoportosulását, amely szívügyének tartja az anyanyelvű orvosképzést, és tenni akar a felszámolása ellen.

A felhívásban leszögezik: az erdélyi magyar közösségnek alapvető joga, hogy biztosítsák számára az anyanyelvű oktatást „az óvodától az egyetemig”, és e jog érvényesítésének kerete a kulturális-oktatási autonómia intézményrendszere kell, hogy legyen. „Az anyanyelvű orvosképzés ennek a rendszernek a szerves részét képezi. A magyar orvosképzést továbbra is egy önálló felsőoktatási intézmény keretében látjuk megvalósíthatónak. A román államnak, amelynek adófizető polgárai vagyunk, kötelessége ezt a rendszert létrehozni és az általunk befizetett adókból fenntartani” – áll a felhívásban.

Megállapítván, hogy az erre irányuló eddigi kísérletek kudarcba fulladtak, stratégiai válságcsoport megalakítását kezdeményezték a politikai és szakmai szervezetek részvételével. Ugyanakkor egy olyan reprezentatív tárgyalócsoport létrehozását javasolták, amely ismerteti a magyar álláspontot az állami hatóságok illetékeseivel, és olyan akciócsoport létrehozását is kezdeményezték, amely folyamatosan tájékoztatja a magyar közösséget, a romániai közvéleményt és a nemzetközi nyilvánosságot a magyar orvosképzés ügyéről.

Tőkés László a sajtótájékoztatón arra emlékeztetett: a román kommunista hatalom 1959-ben a Babes Egyetemmel való egyesítéssel szüntette meg a magyar tannyelvű Bolyai Egyetemet, 1962-ben pedig a román tannyelvű képzés bevezetésével fokozatosan elrománosította a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE). Úgy vélte: a Petru Maior Egyetemmel való tervezett egyesítés ennek az elrománosítási folyamatnak a betetőzése.

Az EP-képviselő hozzátette: az egyetemi integráció pozitív folyamatnak számít Európában, de itt „egyetemi asszimilációról” lehet beszélni, ez pedig megengedhetetlen. Megjegyezte: maga is részt vett a Partiumi Keresztény Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrehozásában, de ezek az intézmények a magyar állam támogatásával működnek, és az erdélyi magyar közösség nem mondhat le arról, hogy a román állam tartsa fenn az alapvető fontosságú intézményeit.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-05-10